Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z czekoladą
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić.
Pozostałą część cukru utrzeć z żółtkami. Następnie dodać przesianą mąkę, drożdże, cukier waniliowy i wyrabiać ciasto.
Gdyby było zbyt twarde, dodać więcej mleka. Gdy ciasto będzie gładkie dodawać partiami roztopione masło i dalej wyrabiać, do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Czekoladę połamać na kostki (moja miała 24 kostek i na tyle części podzieliłam wyrośnięte ciasto). Formować okrągłe bułeczki, w środek każdej wkładać jedną kostkę czekolady.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.