Przepis i sposób przygotowania na: Maślaki zapiekane w bułeczkach
Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić razem na małym ogniu aż będą miękkie i odparuje sos. Pod koniec do grzybów dodać łyżeczkę tłuszczu, a kiedy się rozpuści oprószyć mąką. Wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.
Bułki przekroić na pół. Z połówek wydrążyć miąższ. Bułeczkowe miseczki wysmarować olejem w środku i na zewnątrz. Napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym margaryną.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i położyć na wierzchu każdej bułeczki po pól plasterka. Posypać startym żółtym serem, a na wierzchu położyć wiórek z masła.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić naczynie z bułkami i zapiekać ok. 20 min. aż bułki się zarumienią a ser roztopi. Przed podaniem posypać natką pietruszki.