masa makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    50 dag
  • cukier biały

    30 dag
  • białka jaj

    2 sztuki
  • rodzynki

    5 dag
  • orzech woskie

    5 dag
  • masło

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak opłucz i odcedź na cedzaku, zalej wrzącą wodą i trzymaj tak długo na ogniu aż da się go rozetrzeć w palcach.
Dobrze osącz a następnie zmiel dwa razy w maszynce.
W rondelku rozpuść masło i włóż do niego mak. Dodaj cukier, drobno posiekane orzechy, sparzone i osuszone rodzynki. Całość smażyć przez około 10-15 minut.
Białka ubij na pianę i wymieszaj z makiem. Ostudź.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 08.10.2013 10:44
Można jej użyć do makowca lub bułek drożdżowych
Milena87 08.10.2013 00:17
to możesz teraz upiec bułki z makiem:)
SmacznaPyza 07.10.2013 21:18
i do czego ta masa ? część cukru zastępuję miodem - masa wychodzi smaczniejsza
Janina 07.10.2013 13:34
Taką masę również robię;)
msmors 07.10.2013 13:29
super na święta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat