Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab marynowany

schab bez kości 1,5 kg
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
cząber 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
sól do smaku
czosnek 4 ząbki
rękaw do pieczenia

puree ziemniaczane

ziemniaki 8-10
sól do smaku
mleko 1/2 szklanki
masło 2-3 łyżki

sos pieczeniowy

włoszczyzna
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia

Porada

Proponuję więcej włoszczyzny, żeby wyszło więcej sosu. Nie należy przesadzić z marchewką, żeby sos nie był za słodki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami

Kroki postępowania

1
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błon i tłuszczu. Naciąć mięso w kilku miejscach dość głęboko. Włożyć pokrojony w plasterki czosnek w otwory.
Krok 1 - Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami foto
2
Zmieszać zioła i sól. Natrzeć dobrze mięso. Włożyć do naczynia, nakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami foto
3
Na drugi dzień wyjąć mięso i podsmażyć na oleju z jednej strony, żeby zbrązowiało. Najlepiej zrobić to na dość mocnym ogniu przez 2-3 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Patelnię zalać małą ilością wody, wyłączyć gaz, odstawić(będzie potrzebne do zrobienia sosu). Mięso włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 1 godziny
Krok 3 - Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami foto
4
Włoszczyznę obrać, umyć, wyłożyć na blachę i piec w piekarniku aż będą lekko przypalone warzywa.
Krok 4 - Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami foto
5
Upieczone warzywa włożyć do garnka gdzie smażony był schab. Zalać wodą tak, żeby zakryć całe warzywa. Doprawić solą do smaku. Gotować aż sos nabierze brązowego koloru z gotowania warzyw. Przecedzić
Krok 5 - Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami foto
6
Zrobić zasmażkę: mąkę podsmażyć na patelni na lekko brązowy kolor. Zalać mąkę sosem i energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Gotować do zredukowania sosu, przyprawić pieprzem.
Krok 6 - Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami foto
7
Zrobić puree ziemniaczane: ugotować ziemniaki, wycisnąć przez praskę, dodać mleko i doprawić solą, całość zblendować. Podgrzać masę przez około 1 minuty, dodać masło i dokładnie wymieszać. Podawać ze schabem polanym sosem pieczeniowym i buraczkami domowymi ze słoika
Krok 7 - Marynowany schab z puree ziemniaczanym i buraczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak