Marynowany karczek pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne

  • karkówka

    2 kg

Marynata

  • woda

    2 łyżka
  • sól peklowa

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • suszone pomidory z czosnkiem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Przyprawy wsypać do miseczki i wymieszać.
Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć mieszanką przypraw.
Tak przygotowany karczek położyć np. na blachę do pieczenia, szczelnie zakryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie wyjąć blachę z mięsem z lodówki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 120 minut.
Jeśli nasza karkówka będzie większa czas pieczenia należy wydłużyć.
Upieczony karczek wystudzić i kroić na plastry dopiero gdy będzie całkowicie zimny.
Podawać zamiast wędlin do pieczywa.
ZEWA
Ilość przypraw zależy od naszych preferencji smakowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 13.08.2014 21:12
wygląda wyśmienicie
Kolorowa 06.08.2014 23:54
świetne mięso ! wygląda idealnie
Anna133 06.08.2014 08:30
najlepsze domowe wędliny !
VioletoweKucharzenie 06.08.2014 08:18
smakowite mięsko!
monika141 06.08.2014 08:13
pysznie wygląda aż ślinka cieknie
kuklik 05.08.2014 20:32
wspaniałe mięsko
asiczekz 05.08.2014 20:19
mmm uwielbiam :)
PaniMISIOWA 05.08.2014 18:46
świetna alternatywa dla szynki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat