Marynowany karczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Karczek

    1 kg

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/3 szklanki
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • sól

    3 szczypty

Ponadto

  • cebula

    2 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
2. Karczek oczyścić i pokroić na 1cm plastry. Osolić i posypać pieprzem z obu stron.
3. Karczek posmarować marynatą i układać w naczyniu, przekładając cebulą pokrojoną w piórka. Naczynie przykryć i włożyć na noc do lodówki.
4. Karczek obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, podlać wodą i dusić ok 1h do miękkości. W zależności od potrzeby mięso podlewać co jakiś czas.
5. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, dodać kwaśną śmietanę, szczyptę soli i zahartować płynem spod mięsa, rozmieszać i wlać do całości. Zagotować i przyprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 23.12.2015 10:21
smaczny karczek
Anna169Hosz 23.12.2015 08:32
Dobre mięsko:)
Babeczka35 23.12.2015 07:55
Smaczne mięsko:)
Wafelek2601 22.12.2015 22:42
Bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat