Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany karczek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

karczek 1 kg

Marynata

olej rzepakowy 1/3 szklanki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
czosnek ząbki 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól 3 szczypty

Ponadto

cebula 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany karczek

1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
2. Karczek oczyścić i pokroić na 1cm plastry. Osolić i posypać pieprzem z obu stron.
3. Karczek posmarować marynatą i układać w naczyniu, przekładając cebulą pokrojoną w piórka. Naczynie przykryć i włożyć na noc do lodówki.
4. Karczek obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, podlać wodą i dusić ok 1h do miękkości. W zależności od potrzeby mięso podlewać co jakiś czas.
5. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, dodać kwaśną śmietanę, szczyptę soli i zahartować płynem spod mięsa, rozmieszać i wlać do całości. Zagotować i przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.12.2015 10:21
smaczny karczek
Anna169Hosz 23.12.2015 08:32
Dobre mięsko:)
Babeczka35 23.12.2015 07:55
Smaczne mięsko:)
Wafelek2601 22.12.2015 22:42
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak