Marynowane śliwki w occie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • ocet spirytusowy

    100 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • woda zimna

    500 ml
  • Goździki całe Prymat

    4 szt
  • wanilia laski

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy, czyścimy. Przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Gotujemy zalewę z wody, cukru i octu. Do wyparzonych słoików umieszczamy śliwki, dodajemy 1 goździk, starty kawałek laski wanilii i zalewamy gorącą zalewą. Do garnka wkładamy słoiki uzupełniamy 3/4 wodą i pasteryzujemy około 25 minut na wolnym ogniu. Po pasteryzacji ustawiam słoiki do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat