Marynowane śliwki w occie

Marynowane śliwki w occie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • ocet spirytusowy

    100 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • woda zimna

    500 ml
  • Goździki całe Prymat

    4 szt
  • wanilia laski

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Marynowane śliwki w occie

Śliwki myjemy, czyścimy. Przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Gotujemy zalewę z wody, cukru i octu. Do wyparzonych słoików umieszczamy śliwki, dodajemy 1 goździk, starty kawałek laski wanilii i zalewamy gorącą zalewą. Do garnka wkładamy słoiki uzupełniamy 3/4 wodą i pasteryzujemy około 25 minut na wolnym ogniu. Po pasteryzacji ustawiam słoiki do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat