Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane śliwki w occie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
ocet spirytusowy 100 ml
cukier 3 łyżki
woda zimna 500 ml
Goździki całe Prymat 4 szt
wanilia laski 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane śliwki w occie

Śliwki myjemy, czyścimy. Przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Gotujemy zalewę z wody, cukru i octu. Do wyparzonych słoików umieszczamy śliwki, dodajemy 1 goździk, starty kawałek laski wanilii i zalewamy gorącą zalewą. Do garnka wkładamy słoiki uzupełniamy 3/4 wodą i pasteryzujemy około 25 minut na wolnym ogniu. Po pasteryzacji ustawiam słoiki do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak