Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane panierowane pieczarki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe składniki

pieczarki 1 kg
woda 2 litry
ocet 1/2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Zalewa

woda zimna 6 szklanek
ocet 1,5 szklanki
cukier 30 płaskich łyżeczek
sól 15 płaskich łyżeczek

Panierka

mąka pszenna ok 3/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat ok 2 szklanki
jajko 3 szt

Ponadto

marchewka 1 szt
nasiona gorczycy Prymat 1/2 łyżeczki do słoika
tłuszcz do smażenia

Porada

Należy pamiętać, aby nie nakładać pieczarek do pełna w słoikach, gdyż pieczarki pęcznieją. Pieczarki nadają się do jedzenia najwcześniej ok 2tyg po ich sporządzeniu, jednak jeszcze lepsze są gdy poleżą dłużej.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane panierowane pieczarki

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować wraz ze solą, cukrem i octem, wrzucić pieczarki i gotować ok 5 min. Pieczarki wyjąć i wystudzić.
Krok 1 - Marynowane panierowane pieczarki foto
2
Wystudzone pieczarki opanierować w mące pszennej, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej.
Krok 2 - Marynowane panierowane pieczarki foto
3
Opanierowane pieczarki usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, wystudzić.
Krok 3 - Marynowane panierowane pieczarki foto
4
Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików ułożyć po kilka plasterków marchewki i po pół łyżeczki gorczycy. Wrzucić zimne usmażone pieczarki i zalać gorąca zalewą. Słoiki zakręcić.
Krok 4 - Marynowane panierowane pieczarki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 07.01.2016 14:01
świetne pieczarki
anka1988 28.12.2015 21:52
dziękuję, kiedys takie robiła moja mama, teraz robię ja :)
mysza75 28.12.2015 12:03
jakie fajne pieczarki mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak