Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane bakłażany z olejem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ocet 10 % 1 szklanka
olej słonecznikowy 1 szklanka
czosnek 6 ząbków
sól 3 łyżeczki
bakłażan
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane bakłażany z olejem

Bakłażany myjemy, kroimy na plastry wzdłuż a następnie w paski. Przekładamy do miski, oprószamy 1 łyżką soli i odstawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy powstały sok /ale nie wylewamy/. Czosnek obieramy i kroimy na połówki lub jeśli są duże na ćwiartki. Zagotowujemy ocet z pozostałą solą i sokiem z bakłażanów, wkładamy bakłażany i gotujemy ok. 15 min. Odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godz. Po tym czasie bakłażany odsączamy, układamy w słoikach przesypując natką i czosnkiem i zalewamy lekko podgrzanym olejem. Słoiki zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 27.12.2012 17:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak