marynowane bakłażany z grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet

    3 łyżki
  • olej

    3/8 litra
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • bazylia

    1 gałązka
  • mąka

    3 łyżki
  • bagietka

    1 szt
  • bakłażan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w drobną kostkę,natkę pietruszki siekamy a z bazylii obrywamy listki i kroimy w cienkie paski.Bakłażany myjemy.Do octu dodajemy cukier sól połowę oleju i dokładnie mieszamy.Bagietkę kroimy na kromki grubości 2 cm..Do przygotowanej marynaty dodajemy zioła i czosnek.Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry obtaczamy je w mące i obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Obsmażone bakłażany zalewamy 2/3 marynaty i marynujemy około 2 godzin.Kromki bagietki skrapiamy pozostałą marynatą i w rozgrzanym piekarniku opiekamy 5 min na rumiano.Podajemy z przygotowanymi grzankami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 03.03.2012 18:44
lubię bakłażany
Krystyna32 27.11.2011 00:05
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat