Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowane bakłażany z grzankami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 3 łyżki
olej 3/8 litra
cukier 1/2 łyżeczki
sól
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
bazylia 1 gałązka
mąka 3 łyżki
bagietka 1 szt
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: marynowane bakłażany z grzankami

Czosnek kroimy w drobną kostkę,natkę pietruszki siekamy a z bazylii obrywamy listki i kroimy w cienkie paski.Bakłażany myjemy.Do octu dodajemy cukier sól połowę oleju i dokładnie mieszamy.Bagietkę kroimy na kromki grubości 2 cm..Do przygotowanej marynaty dodajemy zioła i czosnek.Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry obtaczamy je w mące i obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Obsmażone bakłażany zalewamy 2/3 marynaty i marynujemy około 2 godzin.Kromki bagietki skrapiamy pozostałą marynatą i w rozgrzanym piekarniku opiekamy 5 min na rumiano.Podajemy z przygotowanymi grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.03.2012 18:44
lubię bakłażany
Krystyna32 27.11.2011 00:05
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak