Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana karkówka w aksamitnym sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka 5-6 plastrów
cebula 2 szt
sól i pieprz do smaku
przyprawy 1/2 op przyprawy do żeberek
olej do smażenia
mąka kukurydziana 1 łyżeczka do zagęszczenia sosu

Marynata

miód płynny 1 łyżka
sos sojowy 5 łyżek
ocet jabłkowy 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana karkówka w aksamitnym sosie

Karkówkę umyć, lekko rozbić, natrzeć lekko solą, pieprzem i przyprawą do żeberek, włożyć do miski i zalać marynatą,pomieszać aby marynata oblepiła każdy plaster. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Na dużej patelni rozgrzać olej,smażyć karkówkę, aż się zrumieni, dodać cebulę pokrojoną w plastry, przykryć nakrywką, dusić aż cebula się zeszkli. Dodać marynatę w której było mięso,dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą. Jeśli lubimy gęściejszy sos należy na końcu dodać mąkę kukurydzianą z odrobiną wody i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 02.01.2017 23:29
ale wspaniałe, soczyste mięsko i ten sosik
MonikaW 02.01.2017 20:15
Wspaniale mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak