Marokańska kofta z sosem pomidorowo - jogurtowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • pomidory krojone z puszki

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • oliwa

    2 łyżki
  • pasta chili

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

  • cukier

    1 szczypta
  • jogurt naturalny

    1 mały kubek

Mięso

  • mięso mielone wołowe

    25 dag
  • mięta świeża siekana

    1/2 pęczka
  • cebula

    1
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Ponadto

  • pestki słonecznika

    3 łyżki
  • mięta liście

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy czosnek i dorobno siekamy. Podsmażamy na oliwie i dodajemy pomidory z puszki, pastę chili. Mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min.

Miętę myjemy, siekamy liście na drobno. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Mięso mielone zagniatamy z miętą, cebulą i doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki i nabijamy na wykałaczki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

Do ozdobnego naczynia przekładamy na spód sos pomidorowy, polewamy jogurtem, na to układamy szaszłyki i posypujemy słonecznikiem.
Ania84
Danie dobrze smakuje z kaszą z dodatkiem siekanej mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat