Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowe muffiny z jagodowym kremem
2. Miękkie masło miksujemy z cukrem, wbijamy pojedynczo jajka. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy, naprzemiennie z mlekiem, do masy jajecznej. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i ponownie ucieramy do wymieszania składników z kakaem. Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni C. (bez termoobiegu). Blachę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, w przypadku braku takowych, każdą wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
3. Na spód foremek dajemy po ok. jednej łyżce masy jasnej a na to ciemnej. Ciasto rozdzielamy w ten sposób na 12 foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut lub do suchego patyczka. Muffiny pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
4. Po wystygnięciu można muffiny dekorować kremem, ja nałożyłam go łyżką, można spróbować rękawem cukierniczym dla uzyskania wzorków. Takie można posypać startą czekoladą, cukrem pudrem i jagodami. Przechowywać w lodówce.