Marmurkowa babka z truskawkami

Marmurkowa babka z truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Baba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    250 gramów
  • drożdże

    1 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • żółtko

    2 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Składniki na nadzienie:

  • truskawki

    500 gramów
  • kisiel

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki

Składniki na kruszonkę:

  • mąka

    4 łyżki
  • masło 82%

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • truskawki

    10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przekładam drożdże, dodaję mleka letniego kilka łyżek, mąki tyle, żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki. Żółtka ucieram z cukrem mikserem i też dodaję. Ciasto wyrabiam mikserem, na końcu wlewam roztopione masło i ciasto dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny, przykryte ściereczką.

Nadzienie:
Truskawki myję, obieram z szypułek, kroję na ćwiartki i przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu. Truskawki puszczą dużo soku, więc je tak długo przesmażam aż zredukują swoją objętość do 1/3. Kisiel rozprowadzam w 1/4 szklance wody i wlewam do truskawek. Zagotowuję i studzę.

Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 30x60. Moja keksówka ma długość 30 cm. Ciasto kroję na paski o szerokości 8-9 cm, przy czym jeden zostawiam szeroki na około 24 cm. Wąskie paski smaruję masą truskawkową i układam jeden na drugim. Te przekładam na szeroki pasek i owijam jak cukierka. Końce sklejam, i górę też. Chodzi o to żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia i nie przykleiło się do formy. Formę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą, i układam roladę sklejonym do góry. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Na wierzchu układam połówki truskawek.

Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zarabiam palcami. Na końcu dodaję cukier i wyrabiam już krótko. Kruszonkę układam na placku. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół na 45 minut 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat