Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada z kawałkami jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier 1 kg
woda 3 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada z kawałkami jabłek

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jeśli nie chcemy by jabłka ściemniały, skrapiamy je sokiem z cytryny.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy połowę obranych jabłek. Gotujemy na małym ogniu tak długo, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zamienią się w gęstą masę.
Wówczas dodajemy resztę jabłek, cukier i cynamon.

Ponownie gotujemy, mieszając często, aż masa wyraźnie zgęstnie i zostaną w niej tylko nieduże kawałeczki jabłek. Trudno określić dokładnie, jak długo ma to trwać, bo zależy to od gatunku jabłek. Musicie być czujni :) Taką gorącą masę nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 04.11.2012 20:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak