Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcinek

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 5 szklanek
cukru pudru 3/4 szklanki
jajko 4 sztuki
soli szczypta
śmietany 18% 1 szklanka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
margaryny 1 kostka
masa
śmietany 30% 4 szklanki
cukru pudru 1 szklanka
śmietan fix 3 opakowania
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Marcinek

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka ciągle ucierając. Następnie dodać stopniowo mąkę , proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz śmietanę. Wszystko dokładnie zagnieść i podzielić na 8 części. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie cienko rozwałkowąć i piec w blaszce na papierze do pieczenia w 180 stopniach.
Krok 1 - Marcinek foto
2
Tak postąpić z każdą częścią ciasta. Po upieczeniu ostudzić.
Krok 2 - Marcinek foto
3
Masa: Śmietanę wylać do miski i ubić,wsypać cukier puder oraz śmietan fixy. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Na każdy upieczony placek rozsmarować masę. Na wierzch posypać starkowaną czekoladą. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Marcinek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 27.12.2013 17:34
apetyczne to ciacho
adelajda 14.06.2013 20:59
super !!!!!
JOANNA16 03.06.2013 09:50
super ciacho
Kolorowa 01.06.2013 12:18
Do księgi. Wygląda zachęcająco ;)
treonina 07.05.2013 21:31
super ciasto!
Andrzej8 17.04.2013 20:53
apetycznie wygląda
Katarzyna34 17.04.2013 20:24
super ciasteczko
reniatka 17.04.2013 17:19
bardzo ciekawy przepis
Olga_SK 17.04.2013 14:07
ale cudownie wygląda!! :) moje oczy się cieszą...
iwi 17.04.2013 13:04
Pyszny ten Marcinek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak