Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • puree

    150 ml ( z marchewki)
  • mleko

    150 ml
  • śmietana

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • siemię lniane

    2 łyżki

Dodatki

  • cebula

    3 szt
  • olej

    2-3 łyżki
  • mozzarella

    8-10 dag
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym foto
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i śmietaną, wlać do 1 szklanki przesianej mąki, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut
Krok 2 - Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym foto
Następnie rozczyn połączyć z pozostałą mąką, solą i pure z marchewki, wyrabiać około 10 minut.
Krok 3 - Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym foto
W połowie wyrabiania dodać siemię lniane, zioła prowansalskie i olej.
Krok 4 - Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym foto
Wyrabiać do wchłonięcia przez ciasto oleju. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Krok 5 - Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym foto
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
Krok 6 - Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianym foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić i rozwałkować, wyciąć cebularze o dowolnych kształtach. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

Następnie włożyć porcje cebuli, posypać startym serem i oprószyć wędzoną papryką. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tobi1989 28.06.2017 16:47
Pomysłowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat