Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
olej rzepakowy
220 g -
cukier
130 g -
cukier brązowy
140 g -
jajko
4 szt (klasa L) -
cukier wanilinowy
1 łyżka -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1 1/2 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
sok z pomarańczy
1/2 sztuki -
mąka tortowa
300 g -
marchewka
3 szt
Dodatkowo
-
skórka pomarańczowa
50 g -
orzechy włoskie
50 g
Przepis i sposób przygotowania Marchewkowo pomarańczowe ciasto
W misce ucieramy jajka z białym, brązowym i wanilinowym cukrem, dodajemy olej, przyprawę do pierników, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy mąkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz posiekane orzechu i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki. Pieczemy w piekarniku ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy.
Smacznego!
Komentarze (7)