Marchewkowo-dyniowe cebularze

Marchewkowo-dyniowe cebularze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda ciepła

    150 ml
  • puree z dyni

    100 ml
  • puree

    100 ml ( z marchewki)
  • marchewka

    1 szt ( średnia)
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • przyprawy

    1 łyżeczka ( bałkańska)

Pozostałe produkty

  • cebula

    3 szt ( duże)
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • ser żółty starty

    15 dag
  • mleko

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut
Krok 2 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę, pure z marchewki i dyni, wyrabiać około 5 minut.
Krok 3 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
Następnie wsypać przyprawę bałkańską, startą marchewkę i siemię lniane, wyrabiać jeszcze około 5 minut. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 4 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, rozwałkować i wyciąć krążki o dowolnej wielkości.

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić na 10 minut.
Krok 5 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
Na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić.
Krok 6 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
Gdy krążki z ciasta wyrosną dnem kubeczka zrobić wgłębienia. Brzegi ciasta posmarować mlekiem.
Krok 7 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
Włożyć porcję cebuli, posypać startym serem.
Krok 8 - Marchewkowo-dyniowe cebularze foto
Blaszkę z cebularzami wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat