Marchewkowe knedle

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 sztuka
  • ser biały

    200 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuka
  • śmietana 18-procentowa

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • kasza manna

    5 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy ją lub przeciskamy przez praskę. Kiedy przestygnie dodajemy ser biały, żółtka, śmietanę oraz kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto (powinno być dość zwięzłe - jesli nie jest należy dodać nieco mąki pszennej). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Kroimy w paski, a następnie w rąby. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 min. od wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Podajemy z roztopionym masłem oprószone oregano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat