Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe knedle

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 2 sztuka
ser biały 200 gram
żółtko jajek 2 sztuka
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczka
kasza manna 5 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 3 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe knedle

Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy ją lub przeciskamy przez praskę. Kiedy przestygnie dodajemy ser biały, żółtka, śmietanę oraz kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto (powinno być dość zwięzłe - jesli nie jest należy dodać nieco mąki pszennej). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Kroimy w paski, a następnie w rąby. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 min. od wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Podajemy z roztopionym masłem oprószone oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak