Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe ciasto na Dzień Mamy
Przepis na marchewkowe ciasto na Dzień Mamy, z żurawiną, orzechami i kandyzowanymi skórkami pomarańczy. Sposób na przepyszny, słodki poczęstunek dla wyjątkowej osoby.
Jajka ubijałam mikserem tak długo aż podwoiły swoją objętość. Dodawałam pomału cukier i miksowałam. Dodawałam pomału olej i miksowałam. Miksując dalej dodałam mąkę, sodę i cynamon.
Dwie szklanki startej na małych oczkach tarki marchewki, skórki kandyzowane, 3 zmielone orzechy i żurawinę dokładnie wmieszałam.
Piekarnik (gazowy) nastawiłam na 180 stopni. Natłuściłam 2 formy keksówki (300x110x75 mm) i obsypałam bułką tartą. Przelałam ciasto do form i piekłam 1 godzinę. Następnie wyciągnęłam z formy i odstawiłam na kratkę do wystudzenia.
Pysznie polecam:)