Marchewka konserwowa

Marchewka konserwowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 kg
  • woda

    3 litr
  • sól

    1,5 łyżeczka
  • cukier

    5 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marchewka konserwowa

Marchew umyć, obrać i włożyć do garnka z wodą. Gotować przez 20 minut. Lekko podgotowaną marchewkę nałożyć do słoików i zalać zalewą.
Zalewa: na 1 litr wody należy dodać 1,5 łyżeczki soli i 5 łyżeczek cukru.
Słoiki z marchewką gotować godzinę, a drugiego dnia jeszcze 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

joanna__s 14.09.2013 09:24
Mam masę marchewki, chyba się skuszę na takie słoiki.
Madziela 08.09.2013 13:50
oooj mocno szukaam sposobu na bezpieczne przechowanie sporej ilości marchwi na zime i wiosnę :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat