Marcepanowo-karmelowe śliwki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    20 szt
  • marcepan

    50 g
  • cukier

    50 g
  • słodka śmietana

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki, w miejsce każdej nakładamy marcepan. Do nagrzanego piekarnika wkładamy śliwki i podgrzewamy koło 3 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do ciepłego miejsca. Cukier karmelizujemy w garnuszku lub na patelni tj. podgrzewać aż powstana pęcherzyki. Ostudzamy wlewając smietanę. Śliwki rozkładany na cztery talerze i polewamy śmietaną z cukrem. Dobrze smakuje z lodami np. waniliowymi lub śmietankowymi!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
novita26 11.04.2011 08:12
mniam mnima
agnieszka214 05.04.2011 15:54
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat