Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowa tarta z figami
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche).
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Formę do tarty (24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Dno dokładnie wykleić ciastem i ponownie schłodzić około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyjąć formę z lodówki, ponakłuwać ciasto widelcem, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
W tym czasie przygotować masę marcepanową.
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zblendować na gładką masę.
Na podpieczone ciasto (gorące) wylać masę marcepanową.
Na wierzchu ułożyć pokrojone figi i maliny.
Temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i ponownie piec ciasto około 30-35 minut (aż się ładnie zarumieni).
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi.