Mandarynkowe kwiaty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mandarynki

    12 szt
  • granat

    1 szt
  • kiwi

    1 szt
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • białko

    2 szt
  • cukier kryształ

    4 łyżki
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • sok z limonki

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mandarynki obrać ze skórki i rozłożyć niczym kwiaty. Uważać, żeby nie poodrywać cząstek. Śmietanę ubić z cukrem. W osobnym garnuszku ubić białka z odrobiną soli i 1/2 łyżeczki soku z limonki. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody- następnie ogrzać tak, aby się rozpuściła( nie zagotować).Połączyć delikatnie śmietanę z białkami a na koniec wlać ostudzoną żelatynę. Kilka minut schłodzić. Kiedy zacznie się zsiadać nakładać do środka mandarynek. Granata obrać i wydłubać pestki- wsypywać pestki na krem. Z oskrobanego i pokrojonego w półplasterki kiwi zrobić listki. Całość lekko schłodzić- po 20, 30 minutach jest gotowe do zajadania się. Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 30.09.2013 17:41
pyszne słodkości
Anna169Hosz 23.02.2013 13:49
Dziękuję.
misia53 23.02.2013 00:25
przesmacznie , malowniczo to wygląda
Aneta41 21.02.2013 18:18
super
traktorek 28.11.2012 20:30
piękne aż szkoda zjadać
gosia561 02.09.2011 19:22
bardzo smaczne
gosia561 02.09.2011 19:22
bardzo smaczne
stokrotka 17.12.2010 08:00
Piękne
MAR3STA 04.12.2010 17:40
bardzo pomysłowe i fantastycznie udekorowane;)
Renia_Kawa 10.11.2010 17:56
Boskie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat