małże w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1 kg
  • cebula biała

    3 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • wino białe wytrawne

    2 szklanki
  • śmietanka słodka do zup

    0,5 litra
  • ser pleśniowy

    1 szt ( 150g)
  • sól i pieprz

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże należy opłukać i przebrać - otwarte małże należy wyrzucić. Do garnka wrzucamy masło i pokrojone w piórka cebule oraz czosnek. Podsmażone zalewamy 2 szklankami wina białego wytrawnego i dusimy jeszcze kilka minut do wyparowania alkoholu. Następnie zalewamy śmietanką i dodajemy serek pleśniowy pokrojony w drobne cząstki, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy małże przykrywamy garnek pokrywką i dajemy maksymalnie duży gaz aby jak najszybciej zagotować małże. Odkrywamy i szybko mieszamy i jeszcze raz zamykamy pokrywką i gotujemy około 1-2 minuty żeby małże się pootwierały. Jeżeli któraś się nie otworzy, należy ją wyrzucić. I gotowe na stół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 11.10.2016 10:51
Hmm ... jestem bardzo ciekawa smaku , nigdy nie jadłam takich pyszności :)
IKrakowianka 10.10.2016 19:18
wyśmienite danie
Habibi 10.10.2016 13:14
uwielbiam :)
Maridka19 10.10.2016 12:59
ależ to musi smakować :)
Małgorzata92 10.10.2016 12:43
Super danie :)
Wafelek2601 10.10.2016 12:09
Ciekawe jak smakują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat