Małże w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    3 łyżki
  • pomidory

    3 szt
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże myjemy pod bieżącą wodą,dokładnie zeskrobujemy narośla.Obieramy cebulę i czosnek,kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę,podsmażamy cebulę z czosnkiem,po chwili dodajemy wino i pokrojone w kostkę pomidory.Doprawiamy solą i pieprzem.Po czterech minutach dodajemy małże i dalej gotujemy pod przykryciem jakieś 6 minut.Po tym czasie małże się otworzą i będą gotowe.Małże wyjmujemy polewamy sosem z pomidorami.Podajemy od razu.Małże można posypać natką pietruszki.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tika4444 17.05.2011 07:53
bardzo chciałabym tego spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat