Maliny na chmurkach w czekoladowych babeczkach

Maliny na chmurkach w czekoladowych babeczkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 gram
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • gorzkie kakao

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • maliny świeże

    1 szklanka
  • bita śmietana

  • mleczna czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić na gładką masę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

Nastawić piekarnik na 170 stopni, foremki do babeczek wysmarować masłem i wyłożyć cienką warstwą ciasta kruchego. Na każdą babeczkę położyć folię aluminiową i wsypać groch lub fasolę.

Babeczki piec około 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika, zdjąć folię z grochem, przestudzić i wyjąć babeczki z foremek.



Wystudzone babeczki napełniać świeżo ubitą śmietanką i nakładać malinki, na całość zetrzeć na małej tarce czekoladę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 15.02.2016 22:27
Ile to może poleżeć bez usztywnienia śmietany?
Klausia 07.08.2015 21:03
dobry deser
parysek10 11.06.2012 16:29
coś pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat