Malinowy świat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • cukier

    25 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • migdały

    1 opakowanie
  • Piana:

  • białka

    7 sztuk
  • ocet

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    30 dag
  • Masa malinowa:

  • maliny

    70 dag
  • galaretki malinowe

    2 sztuki
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    1 litr
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    pół opakowania
  • żelatyna

    2,5 łyżki
  • woda

    1/3 (wrząca)
  • woda zimna

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO I PIANA: Margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy dać do miski i ucierać cały czas mikserem. Gdy będzie już dość fajnie utarta masa dodać mąkę przesiana przez sito z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 2 części. Tak powstałe dwa ciasta wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia brytfanny. Białka ubijać ok. 5 minut, dodać cukier puder i łyżeczkę octu. Ubijać cały czas aż powstanie super gęsta piana. Podzielić na dwie części i wyłożyć na ciasta. Posypać migdałami oba ciasta i piec na złoty kolor w piekarniku. MASA MALINOWA: żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i mieszać aż napęcznieje, następnie zalać ją wrzątkiem i mieszać. Odstawić na 5 minut. Kremówkę ubijać, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać pod koniec żelatynę. Mieszać dalej. Połowę masy wyłożyć na jeden placek. Następnie galaretkę ledwie tężejącą wymieszać mikserem z malinami. Dać do zamrażalki na ok. 5 minut. Wyjąć i wyłożyć na placek. Później wyłożyć drugą część kremówki. Przykryć drugim ciastem. Odstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Solek 10.09.2012 18:17
Teraz mam na to ochotę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat