Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy ryż z ananasem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ananas świeży 1 sztuka
ryż długoziarnisty 150 g
maliny świeże 100 g
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy ryż z ananasem

Maliny wsypujemy do garnka i mieszamy z cukrem. Czekamy aż puszczą sok (ok 30 minut) i zaczynamy podgrzewać. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, na średnim ogniu, przez jakieś 15-20 minut, do momentu aż owoce się porozpadają.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Ananasa kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, zostawiamy trochę miąższu przy brzegach, żeby można było użyć połówek ananasa jako miseczek na ryż.

Wydrążony miękki miąższ kroimy w kostkę. Ryż mieszamy z malinami i pokrojonym ananasem i wypełniamy nim ananasowe miseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 07.10.2012 17:39
pomysłowe
reniatka 03.10.2012 09:31
fajne
jasiek 30.09.2012 13:41
ale egzotycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak