Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinówka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 3 kg
wódka 2 l
cukier brązowy 0,75 kg
sok z cytryny 1/2 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Malinówka

Maliny wrzucić do dużego słoja (ja użyłam 7 litrowego), zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy alkoholem i dokładnie zakręcamy słój. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej cztery tygodnie. Co kilka dni “potrząsamy” słojem, aby pomóc rozpuścić się cukrowi. Po tym okresie przychodzi czas na filtrację – do tego będziemy potrzebować pieluchy z tetry oraz lejka. Zawartość słoja przelewamy przez pieluchę do dużego garnka/misy/dzbana. Owoce, które pozostały nam na materiale wyciskamy dokładnie z soku i alkoholu. Filtrowanie wykonujemy przynajmniej dwa razy! Wyciskamy połówkę cytryny. Następnie malinówkę przy pomocy lejka przewalmy do butelek, które ponownie odstawiamy na PRZYNAJMNIEJ miesiąc. Nalewki mają to do siebie, że im dłużej odstoją, tym szlachetniejszy jest ich smak. Moja malinówka odczekała aż 3 miesiące, ale… warto było czekać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 25.03.2013 20:54
bardzo lubię takie smaki
dianix 25.03.2013 20:18
ja tez robie
marcia7 25.03.2013 20:10
niezwykle aromatyczny
Rafał3 25.03.2013 19:53
Wspaniały smak i aromat MNIAM
Boska_Agatka 25.03.2013 19:50
Wyśmienite palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak