Malinówka

Malinówka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    1 kg
  • cukier

    0,5 kg
  • wódka

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Malinówka

Maliny umieszczamy w dużym słoju. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum miesiąc, chociaż lepiej, żeby to było 6 tygodni. Raz na kilka dni można potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił. Po miesiącu nalewkę można przefiltrować, przy pomocy pieluchy tetrowej - przy przelewaniu nalewki do butelek. Butelki zakręcamy i odstawiam jeszcze na minimum 2 tygodnie. Im dłużej nalewka poleży, tym jest lepsza - choć malinówce to pewnie nie grozi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat