Makron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron pełnoziarnisty

    50 dkg
  • migdały

    100 gr
  • rodzynki

    100 gr
  • sezam

    3 łyżki
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    150 gr
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • masło

    50 gr
  • rum

    3 łyżki
  • sos sojowy jasny

    1 łyżka
  • marmolada morelowa

    150 gr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. Do rondelka wlać miód, dodać masło oraz czekoladę i wspólnie roztopić. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu i dorzucić do czekolady. Siemie uprażyć podobnie jak sezam, ale zmielić w młynku i dopiero dorzucić. Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie a migdały posiekać. Wlać do polewy sos sojowy. Dołożyć odcedzone rodzynki i posiekane migdały- dobrze wymieszać. Wlać rum i ponownie wymieszać. Polać gorący makaron z jednej strony z drugiej położyć łyżke podgrzanej marmolady morelowej- można udekorować bitą śmietana jeśli ktoś lubi. Potrawa może stanowić danie obiadowe albo deser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna156 11.03.2012 00:21
fajne
cukiereczek 21.03.2011 09:16
smaczne
SmacznaPyza 04.02.2011 09:00
ależ rozpusta! :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat