Makowo-imbirowe serduszko do kawy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Sprytne, pyszne makowo-imbirowe ciasteczka do porannej kawki. Może dla kochanej rodzinki lub ulubionych przyjaciół i znajomych.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasteczka:

  • mąka pszenna

    125 gramów
  • cukier puder

    40 gramów
  • schłodzone masło

    80 gramów
  • mak

    30 gramów
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • ser ricotta

    20 gramów
  • cukier wanilinowy

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, imbir, mak i aromat migdałowy. Schłodzone masło drobno kroimy, dodajemy do mąki razem z ricottą i zagniatamy ciasto.

Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość od 1/2 do 1 cm
i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka.
Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 11-12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat