Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zawijany

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 600 g
jajko 4 szt
drożdże 40 g
cukier 200 g
mleko 3/4 szkl
masło 200 g
masa makowa 1,5 op
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany

Masło utrzeć cukrem na puszystą masę .Dodać jajka i utrzeć .Następnie wkruszyć drożdże,dodać mąkę i dolać ciepłe mleko.Wyrobic gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
gdy ciasto wyrosnie dzielimy na 2-3 części.każdą cąść pokolei rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm.Ciasto smarujemy białkiem i wykładamy część masy makowej.Zawijamy rulon zwijając boki do środka na konic.każdy makowiec zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce
pieczemy ok 45 min w 180st
Po upieczzeniu i wystudzeniu odwijamy z paperu i oblewamy polewą czekoladową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 04.01.2015 15:08
pyszne makowe ciacho
adelajda 29.12.2014 18:42
lubię taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak