Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z masą
Przygotowanie ciasta: Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać suchy mielony mak i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć po równo do 2 foremek o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20-25 minut.
Przygotowanie masy: Mleko przelać do garnka. Dodać połamaną czekoladę, cukier, masło i podgrzewać, cały czas mieszając. W momencie, gdy cała czekolada, cukier i masło się rozpuści i połączy z mlekiem dodać mąkę i energicznie chwilę mieszać, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki i ostudzić.
Wystudzony krem wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta posmarowanego dżemem wiśniowym, na krem dać drugą warstwę ciasta i znów krem. Tak zrobione ciasto włożyć na całą noc do lodówki.