Makowiec z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na spód

  • mąka pszenna

    1,5 szkalnki
  • cukier

    pół szklanki
  • margaryna

    125 g
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa makowa

  • mak

    300 gram
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • margaryna

    200 gram
  • jabłka

    0,5 kg
  • kasza manna

    8 łyżeczek
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olejek migdałowy

    10 kropli
  • bakalie

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec z jabłkami foto
Składniki na ciasto zagniatamy.
Krok 2 - Makowiec z jabłkami foto
Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy albo prostokątnej blachy o wymiarach 22cm/33cm lub tortownica 28cm.
Krok 3 - Makowiec z jabłkami foto
Mak ugotować i zmielić dwa razy przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem do białości ,aż obficie zwiększą objętość. Mak dodaj do masy jajecznej wlej roztopioną margarynę, starte jabłka, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, kaszę oraz bakalie. Wszystko starannie wymieszaj. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. po wystudzeniu polukrować.
Marta Ryżek-Kalkowska
Makowiec jest smaczny i szybki do zrobienia, idealnie nadaje się na świąteczne ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 23:14
Bardzo dziękuję .
berys18 02.01.2015 08:16
ładny i apetyczny
Stenka 22.12.2014 13:37
smaczne ciasto
Bernadeta1 09.11.2014 17:48
ale to ciasto pysznie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 07.11.2014 11:44
Panie Wacławie bardzo dziękuję :)
Wacław 06.11.2014 09:16
PRZEPYSZNE CIASTO, wg mnie przepis na 5/5 :-)
kasienka23 05.11.2014 18:06
smaczne ciasto!
Marta Ryżek-Kalkowska 05.11.2014 18:05
DZIĘKUJĘ :)
Grazyna0211 05.11.2014 10:41
pyszne ciasto
Mniam 05.11.2014 10:11
Wspaniały makowiec.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat