Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkami
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na ok 30 min.
Masa makowa
Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby odciśnij nadmiar soku.
Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru.
Przełożenie:
Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki
Całość piecz w temp 200C przez ok 1 godzinę.