Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec wg Zub3r'a

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4
mleko 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mąka 1/2 kg
drożdże 40 g
masło 1 łyżka
masa makowa 800 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec wg Zub3r'a

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Makowiec wg Zub3r'a foto
2
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy mąkę i rozczyn oraz rozpuszczone masło. wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 - 40 minut.
Krok 2 - Makowiec wg Zub3r'a foto
3
Następnie ciasto dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy. Smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon i owijamy w papier do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 3 - Makowiec wg Zub3r'a foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 03.01.2015 09:36
pyszny makowiec
miszelka 03.01.2015 09:25
Uwielbiam makowce, mniam :)
w mojej kuchni 02.01.2015 20:19
makowiec lubię w różnych wersjacj, Twoja jest smakowita
Gracer 02.01.2015 19:56
super makowiec, niezbyt lubię gdy ciasto oddziela mi się od maku ale z wielka ochota skusze się na kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak