Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec ucierany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak ugotowany i zmielony 200 gram
masło 130 gram
cukier puder 250 gram
jaja 5 sztuk
jabłko winne 300 gram
kasza manna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wanilia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec ucierany

Utrzyj maslo z cukrem, wanilia i dodaj stopniowo po jednym zoltku.
Zetrzyj jablka na grubych oczkach tarki i wraz z rodzynkami i makiem dodaj do masy maslano jajecznej.
Nastepnie dodaj kaszke i proszek. Uwaga! Ja zapomnialam o nich ale ciasto i tak wyszlo mi wspaniale, wiec jesli akurat nie masz kaszki czy proszku nie przejmuj sie!
Wymieszaj wszystkie skladniki dokladnie , a na koniec dodaj ubita na sztywno piane. Tym razem wymieszaj bardzo lekko.
Wyloz mase do foremki wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka. Piecz makowca na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut. sprawdz patyczkiem na wszelki wypadek czy ciasto jest suche w srodku.
Pokryj makowca polewa czekoladowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.12.2012 20:29
pychotka
Katarzyna54 16.12.2012 18:09
rewelacja
Magula 16.12.2012 02:44
mniam mniam
Miki 15.12.2012 23:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak