Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 0,5 szklanki,
cukier puder 250 g
żółtko jajek 6 szt
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

masa

mak 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 5 szt
kakao 1 łyżka
bakalie 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy 1 buteleczka

polewa

czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki
mleko 8-10 łyżek

dodatkowo

orzechy włoskie do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce.

Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45-50 min.

Polewa: Czekoladę połamać do garnka, dodać mleko i nastawić na palnik o małej mocy, przez cały czas czekoladę z mlekiem należy intensywnie mieszać, gdy czekolada całkowicie się rozpuści to garnek ściągamy z ognia. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Na polewie układamy połówki orzechów włoskich lub posypujemy posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak