Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec - strucla z makiem
- op drożdży instant (7g)
- 2 blachy prostokątne o długości 40 cm
Masło rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)
Masę makową uszlachetnij orzechami i rodzynkami, dodatkowo dodaj miodu i dobrze wymieszaj.
Ciasto przekrój na pół, z jednej części formujemy jedną struclę.
Rozwałkuj struclę na kwadrat o szerokości blachy w której będziesz piec. Farsz nakładaj do 3/4 długości ciasta. Zawijaj za pomocą papieru do pieczenia lub ściereczki kuchennej. (foto instrukcja zawijania ciasta)
Struclę przełóż do formy i odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.
Piekłam razem 2 strucle w 195 stopniach 35 min, wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze 10 min. Odstaw ciasto do ostudzenia.
Strucla wyszła przepyszna :)