Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec - strucla z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
jaja 3 sztuk
mleko 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
masło 100 gram
drożdże 7 gram
cukier 150 gram
masa makowa 1 puszka
orzechy włoskie 100 gram
rodzynki 100 gram
miód 75 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec - strucla z makiem

Przepis na 2 strucle

- op drożdży instant (7g)
- 2 blachy prostokątne o długości 40 cm

Masło rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)

Masę makową uszlachetnij orzechami i rodzynkami, dodatkowo dodaj miodu i dobrze wymieszaj.

Ciasto przekrój na pół, z jednej części formujemy jedną struclę.

Rozwałkuj struclę na kwadrat o szerokości blachy w której będziesz piec. Farsz nakładaj do 3/4 długości ciasta. Zawijaj za pomocą papieru do pieczenia lub ściereczki kuchennej. (foto instrukcja zawijania ciasta)

Struclę przełóż do formy i odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.
Piekłam razem 2 strucle w 195 stopniach 35 min, wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze 10 min. Odstaw ciasto do ostudzenia.

Strucla wyszła przepyszna :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.03.2013 00:51
bardzo lubię
SmakChwili 30.12.2012 21:51
pyszności..
Mati13 30.12.2012 21:48
uwielbiam! u mnie 2 rolady zniknęły w ciągu pierwszego dnia świąt
V_kuchareczka 30.12.2012 21:18
super
Iwka 30.12.2012 21:14
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak