Makowiec na ucieranym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dkg
  • mąka

    25 dkg
  • cukier

    25 dkg
  • mąka ziemniaczana

    5 dkg
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • mak

    50 dkg
  • cukier

    25 dkg
  • jaja

    2 sztuki
  • drożdże

    1 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ciasta. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek, na koniec pianę.
Na blachę wlać połowę ciasta, na to dać masę makową, przykryć drugim ciastem. Piec 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 24.09.2011 08:25
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat