Makowiec na szybko

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto drożdżowe:

    kupne
  • masa makowa

    puszkowa
  • rodzynki

  • migdały

  • skóka pomarańczowa

    kandyzowana
  • Biszkopty

  • aromat migdałowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec na szybko foto
Masę makową przełożyć z puszki do miski, dodać olejek migdałowy i dokąłdnie wymieszać.
Dołożyć posiekane migdały, skórkę pomarańczową w syropie, rodzynki oraz zmielone biszkopty dla zagęszczenia masy makowej - wymieszać.
Krok 2 - Makowiec na szybko foto
Gotowe ciasto drożdżowe rozwinąć z pergaminu, posmarować masą makową i zwinąć, dość ciasno, wzdłuż węższego boku.
Owinąć w arkusz papieru do pieczenia i zwinąć brzegi, jak w cukierkach.
Krok 3 - Makowiec na szybko foto
Upiec w temperaturze 175*C przez 50 minut.
Pozostawić do ostygnięcia bez rozwijania z papieru.
Krok 4 - Makowiec na szybko foto
Pokroić po zupełnym ostygnięciu.
Ja pozostawiam makowiec, po upieczeniu, zawinięty w papier przynajmniej na 12 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna46 26.12.2012 10:26
Przepis dla niespodziewanych gości.
KasiaK90 25.12.2012 18:42
uwielbiam
babajaga1969 25.12.2012 18:36
super - czasem na szybko jest najlepiej :))
Habibi 25.12.2012 18:16
Ja uwielbiam makowce, ale jakoś niezbyt często się za nie zabierałam, bo z góry miałam przeświadczenie, że coś się nie uda - zwłaszcza przy tradycyjnych zawijanych makowcach ;)
IwonaKa 25.12.2012 18:13
świetny przepis,bardzo lubię makowce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat