Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na szybko

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: kupne
masa makowa puszkowa
rodzynki
migdały
skóka pomarańczowa kandyzowana
Biszkopty
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na szybko

Kroki postępowania

1
Masę makową przełożyć z puszki do miski, dodać olejek migdałowy i dokąłdnie wymieszać.
Dołożyć posiekane migdały, skórkę pomarańczową w syropie, rodzynki oraz zmielone biszkopty dla zagęszczenia masy makowej - wymieszać.
Krok 1 - Makowiec na szybko foto
2
Gotowe ciasto drożdżowe rozwinąć z pergaminu, posmarować masą makową i zwinąć, dość ciasno, wzdłuż węższego boku.
Owinąć w arkusz papieru do pieczenia i zwinąć brzegi, jak w cukierkach.
Krok 2 - Makowiec na szybko foto
3
Upiec w temperaturze 175*C przez 50 minut.
Pozostawić do ostygnięcia bez rozwijania z papieru.
Krok 3 - Makowiec na szybko foto
4
Pokroić po zupełnym ostygnięciu.
Ja pozostawiam makowiec, po upieczeniu, zawinięty w papier przynajmniej na 12 godzin.
Krok 4 - Makowiec na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 26.12.2012 10:26
Przepis dla niespodziewanych gości.
KasiaK90 25.12.2012 18:42
uwielbiam
babajaga1969 25.12.2012 18:36
super - czasem na szybko jest najlepiej :))
Habibi 25.12.2012 18:16
Ja uwielbiam makowce, ale jakoś niezbyt często się za nie zabierałam, bo z góry miałam przeświadczenie, że coś się nie uda - zwłaszcza przy tradycyjnych zawijanych makowcach ;)
IwonaKa 25.12.2012 18:13
świetny przepis,bardzo lubię makowce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak