makowiec królewski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    60 dag
  • cukier

    3\\4 szkl
  • jaja

    4 szt
  • margaryna

    1\\2 szt
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodajemy jajka, cukier, oliwę, bakalie

Ciasto:
40 dkg mąki, szklanka cukru, 6 jaj, 10 łyżek mleka, kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżka z kopcem proszku do pieczenia
Margarynę ucierać z cukrem na pulchną masę, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem. Dodajemy do masy, wlewamy mleko i nadal ucieramy. Dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na blachę. Na to dajemy mak, który przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 45 min. na złoty kolor. Po upieczeniu polać lukrem i posypać orzechami lub polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 09.04.2015 12:31
makowiec smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat