Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mak
400 g -
kasza manna
1 szkl. -
jajko
8 szt. -
cukier
1,5 szkl. -
proszek do pieczenia
1 op. -
margaryna
1 op. -
aromat cytrynowy
1 fiolka -
sól
duża szczypta -
cukinia
3 szt. 25cm
Przepis i sposób przygotowania Makowiec japoński z cukinią
Do maku dosypać sól, proszek do pieczenia oraz grysik.
Miękką margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami - dodać suche składniki oraz aromat cytrynowy - zmiksować.
Cukinię obrać, utrzeć na tarce o największych oczkach i dodać do ciasta - dokładnie wymieszać mikserem.
Na końcu ubić sztywną pianę z białek i ostrożnie wymieszać z ciastem.
Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką - wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C.
Piec 45-55 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Kroić dopiero po zupełnym ostudzeniu.
Komentarze (4)