Makowiec japoński z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    400 g
  • kasza manna

    1 szkl.
  • jajko

    8 szt.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 op.
  • margaryna

    1 op.
  • aromat cytrynowy

    1 fiolka
  • sól

    duża szczypta
  • cukinia

    3 szt. 25cm
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak na sucho zmielić za pomocą młynka do kawy.
Do maku dosypać sól, proszek do pieczenia oraz grysik.
Miękką margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami - dodać suche składniki oraz aromat cytrynowy - zmiksować.
Cukinię obrać, utrzeć na tarce o największych oczkach i dodać do ciasta - dokładnie wymieszać mikserem.
Na końcu ubić sztywną pianę z białek i ostrożnie wymieszać z ciastem.
Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką - wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C.
Piec 45-55 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Kroić dopiero po zupełnym ostudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
reniatka 21.08.2012 10:41
rewelacyjny prxzepis
Habibi 21.08.2012 08:13
Ciacho jest smaczne, wilgotne i uzależniające - sama zjadłam pół blaszki ;)
agunesu 19.08.2012 20:28
a to ciekawa propozycja
GOSIA18 19.08.2012 18:16
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat