Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński z cukinią

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 400 g
kasza manna 1 szkl.
jajko 8 szt.
cukier 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 1 op.
margaryna 1 op.
aromat cytrynowy 1 fiolka
sól duża szczypta
cukinia 3 szt. 25cm

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński z cukinią

Mak na sucho zmielić za pomocą młynka do kawy.
Do maku dosypać sól, proszek do pieczenia oraz grysik.
Miękką margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami - dodać suche składniki oraz aromat cytrynowy - zmiksować.
Cukinię obrać, utrzeć na tarce o największych oczkach i dodać do ciasta - dokładnie wymieszać mikserem.
Na końcu ubić sztywną pianę z białek i ostrożnie wymieszać z ciastem.
Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką - wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C.
Piec 45-55 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Kroić dopiero po zupełnym ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 21.08.2012 10:41
rewelacyjny prxzepis
Habibi 21.08.2012 08:13
Ciacho jest smaczne, wilgotne i uzależniające - sama zjadłam pół blaszki ;)
agunesu 19.08.2012 20:28
a to ciekawa propozycja
GOSIA18 19.08.2012 18:16
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak