Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec japoński

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 6 szt
masa makowa 850 g
jabłka 5 szt
rodzynki 100g
skórka pomarańczowa kandyzowana 100g
orzechy włoskie 100g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kasza manna 10 łyżek
skórka z cytryny z 1/2 cytryny

Polewa

masło 50 g
cukier 3 łyzki
kakao 3 łyżki
mleko 3 łyżki
kolorowa posypka torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek.
Krok 1 - Makowiec japoński foto
2
Białka ubić na sztywną pianę
Krok 2 - Makowiec japoński foto
3
Do masy makowej dodać żółtka, posiekane na mniejsze części orzechy, rodzynki oraz skórki kandyzowane i wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i wszystko wymieszać.
Krok 3 - Makowiec japoński foto
4
Pianę z białek delikatnie wmieszać łyżką do masy makowej. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x36cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Makowiec japoński foto
5
Piec godzinę w 175 stopniach i ostudzić. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i chwilę gotować często mieszając. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać kolorową posypką.
Krok 5 - Makowiec japoński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 16.02.2018 17:12
Uwielbiam, jest przepyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak