Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Makowiec japoński

4.7
(307)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na makowiec japoński z jabłkami.

Składniki:

masa makowa
850 gramów
cukier
20 dag
jabłka
4 sztuki
margaryna
250 gramów
jajko
6 sztuk
kasza manna
8 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta
Sklep Prymat

Porada

Po upieczeniu makowca japońskiego zaleca się pozostawienie go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilka minut, aby stopniowo obniżyć temperaturę i zapobiec gwałtownemu opadaniu ciasta. Następnie można wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w formie. Dzięki temu makowiec zachowa odpowiednią strukturę i konsystencję.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec japoński

Margarynę ucieramy z cukrem. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartej margaryny dodajemy żółtka i ucieramy. Następnie dodajemy kasze manną i ponownie ucieramy. Dodajemy masę makową, starte jabłka na tarce o dużych oczach, proszek do pieczenia i miksujemy na małych obrotach. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy (20x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Gotowe ciasta możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta D. 24.12.2024 09:29
Niestety mój makowiec nie wyszedł. Ocieka tłuszczem, a jego konsystencja pomimo pieczenia przez około 80 minut porownywalna jest do konsystencji pudingu. To nie jest moje pierwsze ciasto w życiu i wiem, że robiłam wszystko jak należy, a jednak nie wyszło.
Katarzyna 26.12.2024 10:03
Odcisneła pani jabłka ? Nie napisano tego w przepisie, ale gotowa masa makowa jest dość mokra i dodatkowo sok rozrzedza ciasto. Przy maku gotowanym i mielonym też jabłka po starciu lekko odciskam.
Krystyna 22.12.2024 12:19
Czy zaraz po wylaczeniu piekarnika wyjac makowiec ?
Doradca Smaku 23.12.2024 09:34
Po upieczeniu makowca japońskiego zaleca się pozostawienie go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na kilka minut, aby stopniowo obniżyć temperaturę i zapobiec gwałtownemu opadaniu ciasta. Następnie można wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w formie. Dzięki temu makowiec zachowa odpowiednią strukturę i konsystencję.
Aga 11.11.2024 12:52
Bardzo dobry przepis. Dodałam jedynie więcej kaszy manny i orzechy włoskie za to zmniejszyłam ilość cukru o ćwierć szklanki.
Doradca Smaku 12.11.2024 09:16
Cieszę się, że udało Ci się dostosować przepis pod swoje preferencje. Najważniejsze, że smakuje, bo brzmi pysznie!
Ma5a 08.11.2024 23:28
Bardzo dobry. Dałam mniej cukru niż w przepisie i wyszedł super. Polecam
Doradca Smaku 12.11.2024 09:15
Z mniejszą ilością cukru na pewno smakuje równie dobrze. Smacznego!
pablo 23.12.2023 20:40
W przepisie jest chyba błąd, cukru powinno chyba być 20 gr a nie 20 dag. Poza tym super.
Monia1512 28.11.2023 11:27
Czy można dodać bakalie?
Karola 15.10.2023 11:11
Wyszedł świetny. Dałam polewę czekoladową i wiórki kokosowe na wierzch. Ostygł na wieczór a noc spędził w lodówce. Naprawdę mogę polecić ten przepis. Użyłam maku helios, wg mnie najlepszy jeśli chodzi o mak z puszki.
Aa 21.07.2023 13:19
Czy można ułożyć spód z herbatników?Chciałam użyć blachy 24x24 cm.
Karola 20.10.2023 16:42
Wg mnie można, różne ciasta robiłam na herbatnikach
[email protected] 06.12.2022 19:06
Witam czy może być blacha 20x35 ? Czy wyjdzie jednak bardzo niski ?
Doradca Smaku 08.12.2022 08:50
Dzień dobry! Zgodnie z przepisem blacha miała wymiary 20 x 25 cm. Można spróbować na większej, ale rzeczywiście będzie wtedy niższy.
Ania 05.12.2022 17:25
Bardzo dobry makowiec! Nastepnym razem dam jednak mniej cukru.
[email protected] 06.12.2022 19:07
Dzień dobry w jakiej blasze Pani robiła makowca ?
Mama niejadka 03.04.2016 19:53
Super makowiec
Renata9 03.04.2016 15:58
Smaczne ciacho :-)
jagoda5913 03.04.2016 13:41
nie jadłam jeszcze takiego
Edita 03.04.2016 13:11
pyszny makowiec
Wacław 03.04.2016 12:42
na pewno pyszny makowiec :-)
KORAL 03.04.2016 11:44
Pycha , bardzo go lubię :)
ben-ka 03.04.2016 09:58
Bardzo smaczne ciasto, jakoś dawno go nie piekłam.....
2milutka 03.04.2016 09:30
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak