makowiec japoński

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,50 kg
  • cukier puder

    0,30 kg
  • jaja

    9 sztuk
  • margaryna

    1 sztuka
  • kasza manna

    9 łyżek
  • puder do pieczenia

    2 łyżeczki
  • zapach migdałowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę zalać wrzącą wodę. Gotować 20 minut, co jakiś czas odlać wodę i zalać wrzątkiem świeżym (2x) zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Następnie dodać mak, kaszę, proszek i zapach. Na koniec pianą z białek. Piec ok. 60 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 19.08.2012 17:13
Zamiast mąki w przepisie powinien być mak !
agnieszka214 22.07.2012 18:05
dałam 1,5 kg maku parzonego
jolanta19 05.02.2012 18:16
ciekawe
caralajna 04.12.2011 11:34
ciekawe, że nazwa brzmi \'makowiec\' a w składnikach nie ma maku
caralajna 04.12.2011 11:34
ciekawe, że nazwa brzmi \'makowiec\' a w składnikach nie ma maku
agata1722 29.09.2011 17:04
super
mirosława4 14.08.2011 18:06
niebardzo wiem bynajmiej Ja o co chodzi w tym sposobie wykonania tego ciasta:(przepis ciekawy ale wykonanie...:(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat