Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec drożdzowy
Masa makowa:1 1/4 szklanki maku10 dag orzechów (włoskie,laskowe)1 szklanka cukru pudru2 łyżeczki miodu1 czubata łyżka masła3 dag drobno posiekanej skorki z kandyzowanej pomarańczy3 dag posiekanych migdałów5 dag rodzynek1 białko: Mak płuczemy kilka razy,zalewamy go wodą i gotujemy 30 minut, Po ostudzeniu mielimy go przez maszynkę kilka razy,mieszamy go ze składnikami oprócz białek.Taką masę smażymy na patelni około 15 minut.Robimy to po to aby mak nie robił dziur pod ciastem.Do ciepłej masy makowej dodajemy pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę rozkładamy na ciasto pamiętając o zostawieniu około 1 centymetra od każdego brzegu który smarujemy roztrzepanym żółtkiem aby mogło cisto się nam skleić a masa makowa pozostała w środku.I umieszczamy makowce na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Blachę wstawiamy do bardzo lekko nagrzanego piekarnika temperatura powinna wynosić około 28-32^C można uzyskać taką temperaturę poprzez uchylenie drzwiczek piekarnika.Taka jest bowiem najlepsza temperatura dla drożdży.Gdy cisto wyrośnie,piecyk zamykamy a temperaturę podnosimy do 200-220^C pieczemy 50-60 minut.